FC Unirea Dej

Unirea Dej este una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din România, fiind fondată în anul 1921. Echipa din județul Cluj – care în prezent evoluează în Liga 2 – își dispută meciurile de acasă pe Stadionul Municipal Dej (capacitate 3000 locuri).

În sezonul 2020-2021, la 100 de ani de la înființare, Unirea Dej a încheiat pe locul 2 seria 9 a Ligii 3 și a ajuns la barajul pentru promovare în Liga 2. Uniriștii au trecut de Minaur Baia Mare (0-0 în județul Maramureș, 3-1 pe Municipalul din Dej) și de SCM Zalău (0-0 la Dej, 1-1 la Zalău) și, după 14 ani de absență, au promovat în al doilea eșalon fotbalistic.

Echipa antrenată de Dragoș Militaru (sosit la Dej în ianuarie 2020) a încheiat excelent primul sezon în Liga 2 (2021-2022), pe locul 9, devansând echipe importante precum Poli Iași, Poli Timișoara sau FC Brașov. Ca urmare a rezultatelor obținute, Unirea Dej a fost considerată revelația campionatului. În Play-Out, alb-albaștrii au obținut cinci victorii și au suferit o singură înfrângere, clasându-se pe al doilea loc, după Buzău.

În sezonul 2022-2023, Unirea Dej a terminat sezonul regular pe locul 4 și a reușit cea mai mare performanță din istoria clubului: accederea în Play-off-ul Ligii 2 (alături de echipe de tradiție precum Steaua, Dinamo, Poli Iași, Oțelul Galați, Gloria Buzău) și automat în lupta pentru promovare în SuperLiga României. În același sezon – încheiat în cele din urmă pe locul 6, tehnicianul Unirii Dej, Dragoș Militaru a fost desemnat cel mai bun antrenor din Liga 2 de către Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) România. La sfârșitul lunii mai 2023, lui Dragoș Militaru i s-a propus prelungirea angajamentului, însă și-a exprimat dorința de a alege în această nouă etapă a carierei un alt drum profesional.

Unirea Dej nu a rămas mult timp fără antrenor, alegerea conducerii fiind Dacian Nastai. Sătmăreanul în vârstă de 50 de ani a fost eliberat din funcție pe 10 octombrie 2023, după ce, cu el pe bancă, Unirea Dej a înregistrat în campionat două victorii, un egal și șase înfrângeri, precum și un succes și un eșec în Cupa României. Acesta a lăsat Unirea pe locul 18 din 20, cu numai 7 puncte acumulate.

Unirea Dej nu înseamnă doar echipa de seniori, căci la Centrul de Copii și Juniori sunt înscriși peste 170 de copii. Acesta se află în continuă creștere, fiind făcute periodic selecții pentru toate categoriile de vârstă. În acest sens, porțile celui mai important club de fotbal din Dej sunt deschise pentru toți copiii din oraș sau din împrejurimi care doresc să practice acest sport.

Echipa Uniriștilor

Mihai Kereki

Mijlocaș
5

Sergiu Ciocan

Atacant
17

Vlad Stancovici

Mijlocaș
80

Rareș Scocîlcă

Mijlocaș
77

Gabriel Fulga

Atacant
18

Alex Zanc

Mijlocaș
20

Alex Negrea

Fundaș
98
15

Marius Cătinean

Mijlocaș
6

Denis Golda

Atacant
7

Florin Blaj

Atacant
10

Simion Pop

Atacant
11

Cristian Chira

Mijlocaș
13

Victor Stancovici

Mijlocaș
8

Marian Pruteanu

Mijlocaș
33

Denis Roș

Fundaș
19

Alex Șuteu

Fundaș
30

Daniel Pop

Fundaș
21

Mario Geană

Fundaș
22

Eusebiu Urian

Portar
39

Alex Piftor

Atacant
14

Adrian Pop

Mijlocaș
99

Rareș Pop

Portar
1