FC Unirea Dej

Unirea Dej este una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din România, fiind fondată în anul 1921. Echipa din județul Cluj – care în prezent evoluează în Liga 2 – își dispută meciurile de acasă pe Stadionul Municipal Dej (capacitate 3000 locuri).

În sezonul 2020-2021, la 100 de ani de la înființare, Unirea Dej a încheiat pe locul 2 seria 9 a Ligii 3 și a ajuns la barajul pentru promovare în Liga 2. Uniriștii au trecut de Minaur Baia Mare (0-0 în județul Maramureș, 3-1 pe Municipalul din Dej) și de SCM Zalău (0-0 la Dej, 1-1 la Zalău) și, după 14 ani de absență, au promovat în al doilea eșalon fotbalistic.

Echipa antrenată de Dragoș Militaru (sosit la Dej în ianuarie 2020) a încheiat excelent primul sezon în Liga 2 (2021-2022), pe locul 9, devansând echipe importante precum Poli Iași, Poli Timișoara sau FC Brașov. Ca urmare a rezultatelor obținute, Unirea Dej a fost considerată revelația campionatului. În Play-Out, alb-albaștrii au obținut cinci victorii și au suferit o singură înfrângere, clasându-se pe al doilea loc, după Buzău.

În sezonul 2022-2023, Unirea Dej a terminat sezonul regular pe locul 4 și a reușit cea mai mare performanță din istoria clubului: accederea în Play-off-ul Ligii 2 (alături de echipe de tradiție precum Steaua, Dinamo, Poli Iași, Oțelul Galați, Gloria Buzău) și automat în lupta pentru promovare în SuperLiga României. În același sezon – încheiat în cele din urmă pe locul 6, tehnicianul Unirii Dej, Dragoș Militaru a fost desemnat cel mai bun antrenor din Liga 2 de către Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) România. La sfârșitul lunii mai 2023, lui Dragoș Militaru i s-a propus prelungirea angajamentului, însă și-a exprimat dorința de a alege în această nouă etapă a carierei un alt drum profesional.

Unirea Dej nu a rămas mult timp fără antrenor, alegerea conducerii fiind Dacian Nastai. Sătmăreanul în vârstă de 50 de ani a fost eliberat din funcție pe 10 octombrie 2023, după ce, cu el pe bancă, Unirea Dej a înregistrat în campionat două victorii, un egal și șase înfrângeri, precum și un succes și un eșec în Cupa României. Acesta a lăsat Unirea pe locul 18 din 20, cu numai 7 puncte acumulate. Pe 30 octombrie 2023, Dragoș Militaru a revenit la cârma echipei, având ca obiectiv menținerea în eșalonul secund. Din păcate, deși a fost foarte aproape (fiind la egalitate de puncte cu CSC Dumbrăvița), tehnicianul nu a reușit salvarea și a retrogradat cu echipa în Liga 3.

Unirea Dej nu înseamnă doar echipa de seniori, căci la Centrul de Copii și Juniori sunt înscriși peste 170 de copii. Acesta se află în continuă creștere, fiind făcute periodic selecții pentru toate categoriile de vârstă. În acest sens, porțile celui mai important club de fotbal din Dej sunt deschise pentru toți copiii din oraș sau din împrejurimi care doresc să practice acest sport.

Echipa Uniriștilor

Rareș Pop

Goalkeeper
1

Alex Zanc

Midfielder
2

Darius Șuteu

Defender
3

Mihai Kereki

Defender
5

Marius Cătinean

Midfielder
6

Denis Golda

Forward
7
8

Marcus Georgiu

Forward
9

Alexandru Dulca

Midfielder
11

Florin Blaj

Forward
10

Sebastian Moroz

Goalkeeper
12

Cristian Chira

Midfielder
13

Cosmin Bîrnoi

Forward
14

Aurelian Ciuciulete

Midfielder
15

Albert Hofman

Forward
17

Gabriel Fulga

Forward
18

Denis Roș

Defender
19

Alex Militaru

Midfielder
20

Daniel Pop

Defender
21

Tudor Telcean

Defender
22

Alexandru Șuteu

Defender
30

Marian Pruteanu

Defender
33

Eusebiu Urian

Goalkeeper
39
77

Vlad Stancovici

Forward
80

Mircea Manole

Forward
98

Adrian Pop

Midfielder
99